Právě si prohlížíte Zajímavá beseda OSAC s vrakovým potápěčem JIndřichem Böhmem 30.05.2017

Zajímavá beseda OSAC s vrakovým potápěčem JIndřichem Böhmem 30.05.2017

Přes dvě desítky potápěčů OSAC absolvovalo v úterý 30.5.2017 v podvečer velmi zajímavou besedu s mezinárodně uznávaným a zkušeným vrakovým potápěčem Jindřichem Böhmem.  Beseda naši zvídavost nezklamala. Naopak silně poutavé povídání Jindry provázené videosekvencemi dokumentující nejznámější kauzu – jeho účast v mezinárodním týmu potápěčů k vraku Estonia. Estonsko švédský trajekt Estonia se potopil na cestě do Stockholmu z dosud záhadných a neobjasněných příčin. Jindřich spolu se svými kolegy při ponorech zdokumetoval stopy po pravděpodobně výbuchu nálože v přídi trajerktu, které byly asi skutečnou příčinou tragédie. Na trajektu zahynulo 852 lidí, jejich těla stále zůstávají ve vraku – jejich podmořském hromadném hrobě.

Příběhy vraků a jejich osádek – to je hlavní motto náročného technického potápění Jindry Böhma. Vymezený čas na besedu utekl velice rychle, takže v závěru byl prostor jen na krátičkou úvahu na téma potápěčský výcvik: Není podstatný systém (CMAS, PADI, IANTD, ProTec, SSI, ITD, atd.), ale nejdůležitější je kvalitní a zodpovědný instruktor…

Bylo mi ctí poděkovat Jindřichovi za všechny přítomné a jako suvenýr mu věnovat naše klubové tričko OSAC (které slíbil, že v létě bude rád nosit ).

Pár fotek z besedy jsem dal do Fotogalerie

Jarda Hudec

 

Napsat komentář