Právě si prohlížíte Rekordní pobyt 24 hodin v kesonu OSAC Atlantic 26.-27.6.2014

Rekordní pobyt 24 hodin v kesonu OSAC Atlantic 26.-27.6.2014

Další z dlouhodobých pobytů v našem kesonu OSAC Atlantic v Lomečku ve Starém Klíčově u Domažlic se uskutečnil ze čtvrtka na pátek 26. – 27.6.2014. Po únorovém devítihodinovém pobytu tentokrát zůstali v kesonu celých rekordních 24 hodin Mgr. David Vondrášek z katedry technických a úpolových sportů – vedoucí oddělení potápění – na Fakultě tělesné výchovy a sportu UK Praha a jeho student Václav Gabriel. Servisní podporu jim na břehu zajišťoval tým dalších čtyř studentů –potápěčských kolegů, kteří měli s kesonem telefonické spojení a pochopitelně ze břehu byla i zajišťována průběžná kompresorová dodávka vzduchu. Potápěči měli sebou jídlo, spací sítě (hamaky) a spacáky, celou dobu plnili připravené technické a vědecké úkoly. Pro přesun do podvodního habitatu měli na sobě suché neoprenové obleky, které si pak v kabině sundali a celou dobu byli v relativně suchém oblečení (tepláky a mikyny), nicméně ve vysoké vlhkosti vzduchu a teple (bunda, spacák). Obdobně byl veškerý materiál do kabiny transportován nepromokavým způsobem – v plastových boxech a igelitových pytlích.
V průběhu pokusu k nim několikrát připlavali členové týmu, v pátek dopoledne jsem svou krátkou potápěčskou návštěvu u nich v našem kesonu OSAC využil též pro foto a video (viz Fotogalerie).
Projekt, jehož hlavními partnery byly Fakulta tělesné výchovy a sportu Univerzita Karlovy (FTVS UK) Praha a Svaz českých potápěčů (SČP) s podporou provozovatele kesonu OSAC Atlantic (tj. potápěčů OSAC Plzeň) a Z. Zrůstem (tj. správce areálu Lomeček), má mimo jiné i specifické vědecké zaměření. Cílem akce bylo především získání zkušeností a technických i technologických postupů při dlouhodobých pobytech v uzavřeném prostředí bez možnosti okamžitého výstupu. Poznatků bude využito pro budoucí experiment s maximálně soběstačnou stanici pod hladinou. To bude zkoumáno v rámci ochrany obyvatelstva – přežití malé skupiny v prostředí nezávislém na hladinové podpoře. Současně tentokráte proběhlo pod vodou i několik dalších lékařských experimentů – na jemnou motoriku, paměť, ovlivnění chuti, spánkové rytmy, atd.
O tomto úspěšném rekordním pokusu informovala média, zprávu uveřejnila MF Dnes, reportáž natočila TV ZAK. Oba rekordmani se svým 24 hodinovým pobytem pod vodou stali oficiálně nazývanými AQUANAUTY!

Legendární potápěčský podvodní keson OSAC Atlantic byl od r. 1977 čtvrt století ponořen v hloubce devět metrů v Ejpovické nádrži. Po jejím vyzdvižení v roce 2002 sice ztroskotala tehdejší spontánní potápěčská iniciativa jejího přemístění na Slapy, ale plzeňští potápěči klubu OSAC se rozhodli pro její renovaci a přemístění do zatopeného lomu Lomeček Starý Klíčov u Domažlic. Po více než dvouleté brigádnické renovaci partou OSAC se uskutečnilo slavnostní znovuzanoření renovovaného podvodního potápěčského kesonu OSAC Atlantic v Lomečku 30.04.2006. Kabina OSAC Atlantic je největší "keson", který kdy byl u nás postaven a dán do provozu. Viz foto.
Jarda Hudec
 

Napsat komentář